Zöldségleves húsgombóccal olaszosan

Tél, zöldségleves. Hús is legyen benne? Legyen. Csirke mostanában sok volt, legyen húsgombóc! Ahhoz viszont egy paradicsomos leves illik. Sok zöldséggel. Jó sokkal. Másodikkal ne bajlódj sokat, a leves laktató és nagy adag, valami tészta (palacsinta, tojásos nokedli?) megteszi.

DSC_0197

Hozzávalók (4 nagyevő személyre):

Húsgombóchoz:
35 dkg darált hús
1 csomag friss petrezselyem apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. oregánó
1 kisebb tojás
só, frissen őrölt bors

Leveshez:
1 kis fej hagyma
3 szem krumpli (30 dkg)
2 db répa (20 dkg)
1 db cukkíni (25 dkg)
140 g paradicsompüré
2 l húsleveslé

sajt a tálaláshoz

A húsgombóc hozzávalóit hozzákeverjük, és fél órát állni hagyjuk. A hagymát kevés olajon megpirítjuk, felöntjük a húsleveslével és a paradicsompürével, és egyszer felforraljuk. (Én 1,5 liter húslevest adtam hozzá, így sűrűnek bizonyult, sok zöldség kevés lé elve érvényesült, ezért a receptben az arány 2 literre módosult.) Hozzáadjuk az apróra vágott répát és a krumplit. (Ha olyan fajtát veszünk, csak alaposan mossuk meg, a krumpli héját hagyjuk rajta.) 20 perc alatt félig megfőzzük. Közben a gombócokat kevés olajon megsütjük (mindkét oldalát 2-2 percig, amíg kissé meg nem barnul). Amikor lejárt a 20 perc, a húsgombócot és a cukkinit a leveshez adjuk, és további 10 perc alatt puhára főzzük. Sajttal megszórva tálaljuk, pirítóst is kínálhatunk hozzá.

 

Ha tetszett, kövesd a blogom a Facebookon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.