Olívabogyós grissini

Foci Vb lázban égünk. Bár ez a grissini nem meccsnézésre készült, de oda is jó lehet. A hosszú kelesztési idő miatt sem kell aggódni, így szoktam csalni:a villanysütőt 30-40 fokra állítjuk, és kissé nyitott ajtónál a sütőben kelesztjük a tésztát. Így kevesebb, mint fél óra alatt megkel.

DSC_0002

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 dl olívaolaj
1 ek. cukor
1 púpos tk. só
1 tk. kakukkfű
1 csomag szárított élesztő
5 dkg olívabogyó – nálam fekete – apróra vágva
1,5-2 dl víz

A víz kivételével a hozzávalókat egy mély tálba tesszük, összekeverjük. Óvatosan hozzáadagoljuk a vizet – egyszerre mindig keveset, mert a liszt fajtájától is függ, hogy mennyit vesz fel – és összegyúrjuk, míg ruganyos tésztát nem kapunk. Meleg helyen 1,5-2 óra alatt duplájára kelesztjük. A sütőt 220 fokra melegítjük. A tésztából diónyi nagyságút veszünk, és mint a nudlit, vékonyra pödörjük, végül pedig csavarunk kettőt rajta. Ha ropogósabbat szeretnénk, akkor 2-3, ha kicsit puhábbat, 4-5 mm-es vastagságúra pödörjük, a sütőben duplájára fog kelni. Kiolajozott tepsibe helyezzük, és az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. (12 perc után még világos színű, ekkor még puhább, 15 perc után már aranysárga, így ropogósabb lesz.) Bátran kísérletezzünk!

 

Ha tetszett, kövesd a blogom a Facebookon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.