Ischler! Mandulás, baracklekváros csokis csoda

Én nem tudom milyen az igazi ischler. Sosem ettem még cukrászdában – nem is nagyon láttam – , és a boltban vagy pékségekben kapható változatokkal őszintén szólva meg se próbálkozom. A linzert viszont imádom, Anyuval és Húgommal minden karácsonykor készítettünk egy-két adagot. Szóval gondoltam, ez is egyfajta linzer, megpróbálkozom hát vele. Az első verziót még karácsony előtt készítettem, akkor ezzel a recepttel dolgoztam. Finom volt, de talán kicsit túlságosan megpuhult, nekem hiányzott a linzeres érzés. Módosítottam az arányokon, így született meg ez az ischler változat, amit az ötödik darab megevése után el kellett dugnom magam elől.. Na, szép.

DSC_0922

Hozzávalók (kb. 25 db-hoz):

30 dkg liszt
10 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
25 dkg hideg vaj

házi baracklekvár
30 dkg étcsokoládé

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Lisztezett munkafelületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk a korongokat. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt (nekem villanysütőben 10 perc jött be) megsütjük, a tespiben hagyjuk 1-2 percet hűlni, amíg kissé megkeményedik, majd tálra szedjük. Amikor kihűlt 1 teáskanál lekvárral megkenünk egy korongot, és egy másikkal összetapasztjuk. Legalább egy fél órát hagyjuk, hogy rendesen összetapadjanak a korongok. A csokoládé háromnegyedét vízgőz fölött megolvasztjuk, a gőzről levéve pedig belekeverjük a maradék apróra tört csokoládét. Addig keverjük, míg teljesen fel nem olvad benne. A korongokat belemártjuk és rácsra tesszük. Egy fél nap kell neki, amíg a csoki megkeményedik rajta és összeérnek az ízek, utána jóétvágyat hozzá!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ha tetszett, kövesd a blogom a Facebookon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.