Házi csokiszeletek minden jóval

Pár éve nagy divat volt a különböző saját összeállítású tábla csokoládé ajándékozása, amit minimális konyhai eszközzel otthon is előállíthatunk. A variációknak csak a képzelet szab határt – a csokoládét fűszerezhetjük: fehércsokoládé-narancshéj-vanília; étcsokoládé-fahéj; tejcsokoládé-mogyorólikőr stb. és számtalan feltéttel: aszalványok, natúr és pirított magvak, grillázsok, reform élelmiszerek: pl. goji bogyó hozzáadásával tehetjük változatossá az elkészült csokoládé táblákat.
A recepthez egyetlen extra hozzávaló, egy maghőmérő szükséges, de ez is könnyen beszerezhető. A csokoládé temperálásához az alábbi bejegyzésből tájékozódtam Praliné Paradicsom oldalán. Két változatot is készítettem: egy fehércsokoládésat kesugrillázzsal és kókuszpehellyel, valamint egy étcsokoládésat fahéjjal megspékelve plusz aszalt szilvával és pirított dióval.

DSC_0746

Hozzávalók (2 táblához):

20 dkg fehér csokoládé
3 dkg kesudiógrillázs
kókuszpehely

Kesugrillázs készítése (Nem kell mind a csokiba, de ennél kisebb mennyiséggel nem éri meg dolgozni, és hidd el, amúgy is elfogy, tapasztalat):

10 dkg kesudió
5 dkg cukor
2,5 dkg vaj

VAGY

20 dkg jó minőségű étcsokoládé (75%-os)
5 dkg dió (egész szemek, előzőleg megpirítva)
3 dkg aszalt szilva
1/4 tk. őrölt fahéj

A kesudió grillázs isteni finom, a jövőben biztosan többet fogom használni. A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat és végül belekeverjük a kesudiót. Egy kivajazott tálba öntjük, amikor kissé kihűlt spatulával felszedjük és apró darabokra törjük – lehetőleg a kesudiók maradjanak egyben.

A csokoládé temperálása a recept legtrükkösebb része. Ahogy azt az általam is tanulmányozott poszt említi, a csokoládé, amikor kibontjuk fényes, kettétörve roppanó hangot ad. A csokoládé temperálásával a cél, hogy a felolvasztott csoki a megszilárdulás után is hasonló tulajdonságokkal rendelkezzen. Milyen munkakörnyezet az ideális?

  • 18-21 fokos konyha
  • alacsony páratartalom
  • szükséges kellékek: maghőmérő, szilikon spatula, fém edény (amiben olvasztjuk a csokoládét) és egy ehhez tökéletesen illeszkedő lábos, amiben a vizet forraljuk (a gőz ne tudjon kiszökni)

A temperáláshoz én a beoltó módszert használtam. Mielőtt bárminek nekifognánk, azt javaslom, hogy minden díszítő hozzávalót (magvakat, aszalványokat, fűszereket) mérjünk ki egy tálba és készítsük elő, hogy azonnal felhasználható legyen.
A csokoládé egynegyedét nagyon apróra vágjuk, félretesszük. A maradék csokoládét gőz fölött 40-46 fokosra melegítjük. Én elsőre itt rontottam el az étcsokoládénál, túlmelegítettem, utána nagyon nehéz volt lehűteni, nem is sikerült kellőképpen (kissé talán türelmetlen voltam? – így a végeredmény kissé pöttyös maradt és nem is szépen törik).
Innen elválik a fehér és az étcsokoládé készítése, ugyanis az étcsokoládét a félretett adaggal 31-32, míg a tej- és fehércsokoládét 29-30 fokra kell visszahűteni. Az apróra vágott csokoládét apránként belekeverjük a megolvasztott csokiba, és folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet.
A temperált csokoládét ízesítsük ízlés szerint. A végeredményt én egy zsírpapírral bélelt téglalap alakú sütőformába öntöttem, aminek az alját előzőleg olajjal kikentem, így helyeztem bele a sütőpapírt, ezáltal az kissé odatapadt a formához. (A formám állítható, akkorára állítottam mint a két tábla csokoládé volt. Olyan formát válasszunk, ami körülbelül akkora, mint a két tábla csokoládé, hogy ne legyen túl vastag a mi táblánk se.) Amikor a csokoládét eloszlattam benne, kissé az asztallaphoz ütögettem, hogy ezzel is segítsem a csoki egyenletes eloszlását. Ezután megszórtam az előkészített magvakkal és aszalványokkal, majd szobahőmérsékleten hagytam megszilárdulni. Tetszés szerint vágjuk ketté vagy törjük apróbb darabokra.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ha tetszett, kövesd a blogom a Facebookon is.

Egy hozzászólás a(z) “Házi csokiszeletek minden jóval” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Csináld-magad ajándékok – gyűjtőposzt | Salt & Sugar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.