Felturbózott spárga előételként

Lehet, hogy én voltam béna, de több mint egy hétig kellett ügyeskednem, amíg nekem tetsző – vékony, friss és nem fehér, hanem zöld – spárgákat találtam. Közben már kitaláltam több mindent, hogy mit is csinálhatnék belőle, de végül erre a szuper kis előételre esett a választásom, mert tetszett, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, na meg a bacon és a camembert sajt is elég csábító volt. Nálunk most egy egyszerű fokhagymás tejföl ment hozzá, biztos ezt is lehetett volna még fokozni de ha már ennyi energiám belement a megfelelő spárga felkutatására, akkor már mindenképp erre szerettem volna fektetni a hangsúlyt. Szerintem máskor is be fogom vetni – már ha nem lesz ekkora macera legközelebb zöld spárgát kapni -.

uj001

Hozzávalók (4 személyre – előétel):

1 csomag spárga – kb. 36 db
1 csomag – 6 db réteslap
12 dkg camambert sajt
15 dkg bacon szalonna
2 dkg vaj
1 tojás
szezámmag vagy áldásmag a szóráshoz

Valamint tetszés szerinti öntet a tálaláshoz

A sütőt 220 fokra melegítjük. A spárgát többször átmossuk, nehogy a por korcoljon a fogunk alatt. Sikerült szép friss, vékony spárgákat vennem, így én nem hámoztam meg, csak letörtem az alsó végeit. Ezt legegyszerűbb úgy csinálni, hogy az alsó végénél elkezdjük hajlítani, és hagyjuk, hogy ott törjön el, ahol kedve tartja. Így véleményem szerint biztosan megszabadulunk a fás végektől.
A vajat egy tálkában megolvasztjuk. A réteslapot hosszában félbevágjuk, hosszabbik felével vízszintesen magunk elé helyezzük. A két lap között és a felső lap tetejét vékonyan megkenjük vajjal. Egy ilyen lapon átlagosan 3 pár spárga fér el, ezért ha biztosra akarunk menni, harmadoljuk el a réteslapunkat.

uj002

2 spárgát a kezünkbe veszünk. Vagy körbetekerjük a baconnel – 1 bacon kell két spárgához – vagy a két spárga közé helyezünk egy csík camembert. Ha ez megvan, akkor ráhelyezzük a réteslapra majd szorosan körbetekerjük. Az elkészült rudacskákat tepsibe tesszük, megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, mákkal vagy áldásmaggal és 220 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

-Tipp: velem ellentétben ti tegyétek a rudakat egymástól kissé távolabb, mert nekem sütés után ügyeskednem kellett a szétszedésükkel. Hiába, így jár, aki egy adagban akarja megsütni őket. –

uj003

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ha tetszett, kövesd a blogom a Facebookon is.

4 hozzászólás a(z) “Felturbózott spárga előételként” bejegyzéshez

  1. Timi

    Szia Kriszti!

    Isteni receptjeid vannak, imadom olvasni oket!! MAr oly regota szeretnem megszeretni a spargat, tudni hogy kell elkesziteni, de nekem mindig fas-vagy-kemeny-szar lesz….hogy kell megtalalni a tutit?? plane amit nem kell meg pucolgatni is….
    Koszi,
    Timi

    Válasz
    1. S&S Szerző

      Szia!
      Köszi, nagyon örülök, ha tetszik!
      A spárgával én is így vagyok, ha csak vastagot találok, abból általában krémleves készül.
      Ha főzni vagy sütni szeretnéd, csak azt tudom javasolni, hogy vékonyakat vegyél, ha nem kapsz olyat – én is egy hétig tartott, mire találtam! – akkor inkább hagyd, mert tényleg csak rossz élményed lesz.
      Amúgy a Ferencesek utcájában van egy szuper kis zöldséges, én ott találtam, nagy csokor és tényleg szép vékony volt, esetleg ha arra jársz próbáld meg ott! 🙂

      Kriszti

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.